Glutenfria Chokladsnittar
Detta recept kommer ursprungligen från Rosendal, men jag har anpassat det för att funka som glutenfritt.
Ca 45 st
200 gr smör
2,5 dl (210 gr) strösocker
5 dl (300 gr) glutenfri mjölmix
5 msk (30 gr) kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Till garnering: pärlsocker
Blanda alla ingredienser. Rulla degen i längder (ca 4 längder som läggs på längden på 2 plåtar) och platta till. Strö pärlsocker på och grädda i 180 grader i 12 min. Skär längderna lite snett innan de svalnat.
Glutenfri pepparkaksdeg
2 dl (170 gr) socker
1 dl (140 gr) sirap (helst ljus)
1 dl vatten
175 gr smör
4 msk kanel
2 msk mald kryddnejlika
2 msk kardemumma
1 ägg
0,5 tsk bikarbonat
4 dl Jyttemjöl (240 gr)
Ca 8 dl glutenfri mix, fin (480 gr)
Koka upp socker, sirap och vatten som hastigast. Slå den heta sockerblandningen över smöret i kryddorna i en bunke. Låt stå tills smöret smält, rör om då och då. Låt svalna till rumstemperatur. Rör ner ägget. Blanda mjöl och bikarbonat, rör sedan ner det i smeten, smeten skall bli ganska lös. Arbeta degen kraftigt ett par minuter med maskin. Låt vila i kylskåp 1-2 dygn.
Micra degen 5-10 sek före utkavling. Ha mycket mjöl på bakbordet, både under och över degen. Eftersom den är kladdigare än vanlig deg så gäller det att den inte fastnar. Grädda i ugnen i 200°C ca 6 min. Använd baklåtspapper, annars fastnar de.
Glutenfri pepparkaksdeg 2023
2 dl vispgrädde
2 dl mörk sirap
3 1/2 dl strösocker
2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
2 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1 ägg
250 g smör
150 gr skrädmjöl
ca 650 gr finmjölmix
2 tsk bikarbonat (ev mindre, kakorna blev bubbliga och spröda)
Blanda grädde, sirap, socker och kryddorna i en kastrull och koka upp.
Ta av kastrullen från plattan och lägg i smöret i bitar. Låt smöret smälta i den varma kastrullen.
Häll mjöl och bikarbonat i en stor bunke och rör ner kryddsmeten och blanda till en deg.
Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt minst ett dygn.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 6-8 min.
Glutenfri smulpaj
3 dl (180 gr) fin mjölmix
1 dl (85 gr) socker
2 msk (42 gr) ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
75 gr smör
Fyllning:
Ca 3 dl bär
2 msk scker
1 tsk potatismjöl
Blanda alla ingredienser och bearbeta i matberedare eller förhand så att det blir en smulig massa. Lägg bären i en ugnssäker form, blanda socker och potatismjöl och strö över bären. Fördela smuldegen jämt över bären och grädda i 225 grader ca 20 min.
Alternativ: Grädda smuldegen utspridd direkt på plåt (2 plåtar) tills den fått fin färg. Servera med bär och glass eller vaniljvisp.
Glutenfria mandelskorpor
300 gr (3 dl) glutenfri mjölmix
170 gr (2 dl) socker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
3 ägg
125 gr hackade mandlar
Ev smaksättnings som rivet citronskal, apelsinskal, limeskal eller kardemumma.
Värm ugnen till 175 grader.
Blanda mjölmix, socker, bakpulver, salt samt gg till en smidig smet. Rör i mandeln.
Dela degen i 4 delar och forma var och en till en rulle. Grädda rullarna i ugnen i 17 min.
Skär rullarna i centimetertjocka skivor medan de är varma, sprid ut skorporna på plåten igen och grädda i ytterligare 5 min.
Om man vill ha en blankare yta kan man pensla med äggvita eller mjölk före sista gräddningen.
Låt svlana på galler.
Glutenfria mandelkakor med apelsin
Ca 20 st
200 g mandelmjöl
100 g strösocker
1 krm salt
2 msk rivet apelsinskal
2 äggvitor
ca 1 dl florsocker
Sätt ugnen på 200°.
Blanda mandelmjöl, strösocker, salt och rivet apelsinskal i en skål.
Vispa äggvitorna styva, vänd ner i mandelblandningen.
Forma till bollar, ca 3 cm i diameter. Rulla i florsocker alt sikta florsocker över, och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 15–17 minuter.
Låt kallna.