Glutenfritt enkeljäst bröd

Saglika Kuvertbröd

1 paket jäst
500 gr (drygt 5 dl) vatten
100 gr (drygt 1 dl) mjölk
2 msk fiberhusk
1-2 tsk Xantangummi (kan utelämnas)
1 stor nypa salt
30 gr (2msk) honung
70 gr (2 dl) rena havregryn
500 gr (9 dl) Semper fin mix
120 gr (2 dl) skrädmjöl

Det här är ett ciabatta-liknande bröd, som lätt kan smaksättas med oliver, soltorkade tomater, nötter, solrosfrön el liknande.

Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll i mjölk och vatten. Vispa ner fiberhusk, Xantangummi och havregrynen och låt stå några minuter.

Rör samtidigt som du blandar i mjölet. Det ska gå snabbt och det är viktigt att degen är lös. Låt jäsa i bunken med en handduk över i ca 1 timme eller längre.

Värm ugnen till 240°-250°. Täck två plåtar med bakpapper.

Strö ut en näve mjölmix på bakbordet och vält ut degen på mjölet. Det är viktigt att du inte knådar. Strö mjölmix över degen och platta ut degen med ena handen, försiktigt.

Skär sedan degen i remsor, ungefär fem-sex stycken. Dela sedan varje remsa på snedden i 2-3 delar. Flytta sedan bitarna till plåtarna. Det gör inget om de blir "missbildade". Platta till dem.

Grädda i 20 minuter. För krispigare yta kan man hälla in lite vatten på botten av ugnen. Låt svalna under handduk.

 

Glutenfria segkakor

Detta är ett recept som min svägerska är uppvuxen med till jularna i Värmland. det är lite juligt och gott, supergott med rökt skinka som pålägg. Min svägerska säger dock att min glutenfria variant inte alls smakar som hennes med gluten...vilket säkert är sant. Gott är det i alla fall.

250 gr (drygt 2,5 dl) vatten
250 gr (drygt 2,5 dl) mjölk
1 msk fiberhusk
2 msk anis & fänkål
17 gr PO-fibrer
1,5 tsk salt
1,5 pkt jäst
210 gr (1,5 dl) sirap
330 gr (knappt 6 dl) Semper fin mix
350 gr (knappt 6 dl) skrädmjöl (ren havre)

Bearbeta ca 15 min i maskin

Låt jäsa min en halvtimme.

Dela upp degen i bitar som väger ca 60 gr. Kavla ut till tunna kakor (ca 2 mm tjocka) med vanlig kavel, nagga med knagglig kavel eller med gaffel på båda sidor innan de sätts in i ugnen på 250 grader (snabbt, tills de fått färg). Pensla med vatten eller doppa hela kakan i vatten snabbt när du tagit ut dem. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Focaccia

En långpanna

800 gr (8 dl) vatten
80 gr (1 knapp dl)rapsolja
2 tsk salt
2 tsk rosmarin
150 gr (2,5 dl) bovetemjöl
150 gr (2,5 dl) skrädmjöl
60 gr (1 dl) majsmjöl
ca 600 gr (ca 11 dl) fin mjölmix (Semper)

Till utbakning: 
Olivolja, flingsalt, oliver, körsbärstomater, rosmarin eller vad man har lust med.

Blanda vatten i en skål, jäst, olja, rosmarin och salt i en bunke.
Tillsätt mjölet och arbeta till en jämn deg, bearbeta 2-3 min.

Klä en form med bakplåtspapper och pensla det med 1 1/2 msk olivolja. Kilcka ut degen ovanpå och jämna ut den. Tips! Doppa redskapet du jämnar ut med i kallt vatten.

Fördela urkärnade oliver/tomater över brödet och tryck fast dem i degen. Gör djupa hål i degen med ett blött finger.
Låt degen jäsa ca 25-35 min.

Sätt ugnen på 240 grader.
Ringla över eller pensla på ett par matskedar olivolja, strö över flingsalt och rosmarin.
Grädda nederst i ugnen, ca 20-25 min tills skorpan är gyllenbrun.

Låt vila på galler med en våt, urkramad handduk över.