Gammeldags vaniljglass
4 dl matlagningsgrädde eller vispgräddea
1 hel vaniljstång
2 ägg
3/4 dl (ca 60 gr) socker
en nypa salt
Skär upp vaniljstången och koka upp den i hälften av grädden och ta den sedan av värmen. Skrapa ur fröna ur stången och ta upp den ur grädden. Tillsätt resten av grädden. Vispa ägg och socker poröst och rör ner det i vaniljgrädden. Värm till 83 grader under omrörning, man känner när smeten tjocknar. Smaka av med salt och kyl glassmeten i kylskåp till den är helt kall, minst några timmar. Frys i glassmaskin
Choklad- och hallon-mousse
8 portioner upplagt i glas
Chokladmousse:
3 ägg
150 gr mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
3 msk strösocker
2 krm flingsalt
Smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt hälften av strösockret och allt flingsalt.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum tillsammans med resterande strösocker.
Vispa grädden.
Vispa ner en äggula i taget i choklade.
Vänd sedna ner först den vispade grädden, sen äggvitan i chokladsmeten.
Lägg upp i glas och låt stå i kylen minst 2 timmar före servering.
Om man vill kan man spara choklad och hacka i vända i på slutet för att få lite mer varierande struktur.
Hallonmousse
200 g hallon, färska eller frysta
1 dl gelésocker
1,5 dl vispgrädde
Koka upp hallon och socker i en kastrull, låt sjuda 1 min.
Sila sylten, eller behåll den som den är, men låt den bli kall i kylen.
Vispa grädden och rör ihop med sylten, lägg upp i glas med chokladmousse.
Lakritsmaräng
1 äggvita
0,5 dl socker
0,5 tsk citronsaft
1 msk lakritspulver eller finkrossade salmiaktabletter, alt 1 krm svartpeppar
Vispa ägg och socker till hårt skum. Bred ut tunt på en plåt och grädda i ca 60 min på 90 grader.