Västerbottenpaj

Ingredienser

4-6 portioner

  • 240 gr (4 dl) Semper fin mix 
  • 100 g smör
  • 130 gr naturell kvarg 10 %
  • 1 msk vatten
Fyllning
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 250 gr riven Västerbottensost
Hacka samman mjölmix och smör till en grynig massa gärna i en matberedare. Om man vill kan man byta 0,5 dl (30 gr) fin mjölmix mot 1 dl (35 gr havregryn för att få mer fibrer i degen). Tillsätt kvarg och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta upp degen och platta till den och linda in i plastfolie och låt ligga i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. 
Kavla ut degen mellan två plastfolier. Lägg den i en pajform, ca 30 cm i diameter. Nagga degen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.  
Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar i en bunke. Lägg osten i pajskalet och häll över fyllningen. 
Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 minuter.