Pizza

Pizza - på plåt

Pizza är enkelt och gott att göra själv.

Det här receptet räcker till 2 plåtar.

50 gr jäst
400 gr (drygt 4 dl) vatten
2 msk fiberhusk
90 gr (1 dl) olivolja
1 tsk salt
70 gr (2 dl) ren havre
330 gr (6 dl) Semper fin mjölmix  

Blanda jäst, vatten och fiberhusk och låt stå ett par minuter.

Tillsätt havre, olivolja och mjölmix. Bearbeta degen i matberedare/assistent i 5-10 min. Låt jäsa min 30 min berende på vattnets temperatur.

Kavla ut direkt på bakplåtspapper med mycket mjöl, förgrädda eller garnera direkt och grädda i 250 grader i ca 10 min.

Pizza - pizzaugn

Det här receptet räcker till 6 mindre pizzor med kant. 

20-30 gr jäst
300 gr (3 dl) vatten
1,5 msk fiberhusk
66-70 gr (0,75 dl) olivolja 
75 gr (0,75 dl) yoghurt
1,5 tsk salt
150 gr (2,5 dl) skrädmjöl
300 gr (5 dl) Semper fin mjölmix
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk socker
T ex majsmjöl till utbakningen

Blanda vatten fiberhusk och jäst i en bunke. Låt svälla ca 5 min. 

Blanda i olivolja, yoghurt, salt och skrädmjöl. Knåda eller kör i bakmaskin. 

Blanda i mjölmixen lite i taget. Blanda det sista av mjölet med bakpulver och socker och knåda väl. 
Om degen känns torr eller börjar gå sönder häll i lite mer vatten. 
Degen ska kännas fast och fin, inte torr och inte jättekletig, den ska fastna lite i i botten på bunken. 

Låt jäsa ca 45 min. 

Dela degen i 6-8 bitar beroende på hur mycket kant som önskas. 
Kavla ut på bakplåtspapper och lägg på fyllning i direkt anslutning till att de gräddas. Använd lite grovmalt mjöl under botten för lättare hantering, t ex majsmjöl.