Scones
Detta recept har familjen periodvis ätit varje helg eller semestermorgon. Enkelt och gott!
170 gr (3 dl) Semper fin mjölmix
2 tsk bakpulver
35 gr (1 dl) ren havre
50 gr kallt finhackat smör
200 gr (drygt 2 dl) fil
Blanda de torra ingredienserna och det finhackade smöret. Blanda därefter i filen.
Forma degen till 2 kakor, ca 1 cm tjocka. Strö extra mjöl på dem om de är för kladdiga. Grädda i 250 grader i 10-12 min.
Fröknäcke
1,5 dl (90 gr) majsmjöl
1 dl (ca 65 gr) pumpafrön
1 dl (ca 55 gr) sesamfrön
2 msk (ca 20 gr) hela linfrön
1 krm salt
0,5 dl (45 gr) rapsolja
2 dl (200 gr) kokande vatten
1 tsk flingsalt
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt rapsolja och det kokande vattnet, blanda väl.
Kavla ut mellan två bakplåtspapper.
Strö över flingsalt.
Grädda i ca 90 min i 130 grader.
Skär upp innan det kallnat.
Låt svalna på bakgaller.
Lindas spröda fröknäcke
3 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 msk kokosolja
2 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt kokosolja och vattnet, blanda väl.
Låt smeten svälla ca 10 min.
Kavla ut mellan två bakplåtspapper.
Strö över flingsalt.
Grädda i ca 45 min i 150 grader.
Ta ut brödet och skär det i önskad storlek.
Grädda ytterligare 20 min i 130 grader.
Låt svalna på bakgaller.
Stekpannebröd
8 st
200 gr (2 dl) yoghurt
22 gr (1 msk) ljus sirap
15 gr (1 msk) rapsolja
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
120 gr (2 dl) glutenfri mjölmix
60 gr (1 dl) glutenfri mjölmix eller valfri mjölsort, t ex hampa, skrädmjöl el annat grövre mjöl
Glutenfri mjölmix till utbakning
1. Rör ihop filmjölk, sirap, olja och fiberhusk. Låt svälla.
2. Blanda salt och bikarbonat med 3 dl mjölmix och arbeta in.
3. Häll ut degen på ett bakbord mjölat med mjölmix.
4. Rulla ut degen till en rulle och dela den i 8 bitar. Rulla till bollar och platta eller kavla ut till tunna kakor.
5. Grädda bröden i torr stekpanna på medelhög värme i någon minut per sida. Vänd bröden när de börjar få färg.
6. Lägg dem i en handduk i avvaktan på servering (serveras varma).