Glutenfri tårtbotten
3 ägg
3 dl (255 gr) strösocker
1 tsk fiberhusk
1 dl (100 gr) hett vatten
2 dl (120 gr) mjölmix
1 dl (80 gr) potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Ströbröd til formen
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt fiberhusk och blanda väl. Häll på det heta vattnet under omrörning. Blanda alla torra ingredienser och rör försiktigt ner dem i smeten.
Grädda i smord och röad form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) i nedre delen av ugnen i 200 grader, 35-40 min.
Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp och skärs i önskat antal bottnar.
Glutenfri rulltårta
Botten
3 ägg
1,5 dl (127 gr) strösocker
3/4 dl (60 gr) potatismjöl
2 msk (12 gr) kakao
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt torra varor. Grädda på bakplåtspapper i 250 grader i 5 min. Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper.
Fyllning
75 gr smör
1,5 dl (90 gr) florsocker
2 tsk vaniljsocker
ev 2 msk (12 gr) kakao
Blanda väl och bred över den fortfarande ljumma kakan. Rulla ihop. Rulla in den i bakplåtspappret och lägg i kylen tills fyllningen stelnat.
Glutenfri kladdkaka
100 gr smält smör
3 dl (255 gr) strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
5 msk (30 gr) kakao
1,5 dl (90 gr) glutenfri mjölmix alt 0,75 dl (45 gr) mjölmix och 0,75 (13 gr) dl PO-fiber
en nypa salt
Blanda alla ingredienserna och häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i ca 30 min.
Glutenfri mjuk kolakaka
2 ägg
3 dl (255 gr) strösocker
150 gr smält smör
1,5 dl mjölk
4 dl (240 gr) glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
4 msk (24 gr) kakao
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner mjölk, mjölmix, bakpulver, kakao och vaniljsocker och rör till jämn smet. Häll ner det smälta smöret. Häll i smörad och bröad (glutenfria) form. Grädda i 30 min.
Tolstoys daimtårta
Botten:
3 äggvitor
1,5 dl socker
1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
3 stora dajm
3 äggulor
3 dl vispgrädde
flagad mandel
Gör så här:
Vispa vitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner socker och bakpulver Rita upp två rundlar, ca 23 cm i diameter, på ett smörpapper Fördela smeten i rundlarna. Grädda i 125 grader i 2 timmar o 10 min, längst ner.
Grovhacka dajmen o blanda med vispade äggulor o hårt vispad grädde Lägg hälften av fyllningen emellan bottnarna, hälften ovanpå Strö över flagad mandel In i frysen över natten
Marias kademummakakor med stenfrukt
2 ägg
100 gr smör
2 dl (170 gr) socker
2 dl (120 gr) mjölmix
1 tsk vaniljsocker
1 msk kardemumma
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Skivor av äpple eller päron
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och rör ner tillsammans med äggen.
Häll upp i bröad form. Garnera med äpple eller päron. Grädda i 175 grader i 25 min.
Stick i kakan för att se att den är klar, den ska vara lite kladdig.